14 Temmuz 2020 - Salı

Fotoğrafçılar Odası’ndan Taşdelen’e ziyaret

Ankara fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanı Feyzi Gündoğdu ve  oda yönetimi, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’i ziyaret etti.

ANKARA (Anayurt)- Ankara fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanı Feyzi Gündoğdu ve  oda yönetimi, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e Çankaya ilçesinde faaliyette bulunan fotoğrafçı esnafının vergi, esnaf sicil, ustalık belgesi sorunları ile fiyat tarifesi olmadan faaliyet gösterenler ve düğün salonları ve   bu salonlarda çalışan korsan fotoğrafçılar, kırtasiyelerde yapılan fotokopi fotoğrafçılık ve vize işlemi yapan bürolarda fotoğraf çekimi yapanlarla ilgili sorunlarını aktardı.

Ankara Fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanı Feyzi Gündoğdu konuşmasında kayıtdışılığın çok yaygınlaştığını belirterek, sorunlarını şu şekilde sıraladı: “Fotoğrafçılık mesleğiyle uğraşan esnafımız son dönemlerde kayıtdışı çalışan sözde fotoğrafçılar nedeniyle zor günler yaşamaktadır. Vergi, İşyeri açma ruhsatı, esnaf sicil, Oda kaydı, ustalık belgesi ve Fotoğrafçılar Odası fiyat tarifesi olmaksızın ticari amaçlı kayıtdışı çalışan fotoğrafçılar, fiyat tarifelerinin çok çok altında sürekli fotoğraf çekimi yapanlar fotoğrafçı esnafımıza maddi olarak zarar vermektedir. Bununla birlikte Düğün salonları sahipleri veya işleticileri fotoğraf ve video çekim işlerini kendi bünyelerinde yapmaktadır. Salon içerisinde stüdyo kurmaları, çok büyük vaatlerle (kampanya) fotoğraf ve video çekimi yapmaları demek, fotoğrafçı esnafının ekmeğini ellerinden almak demektir. Bu durum odamıza kayıtlı ve fotoğrafçılık sanatını yıllardır ilçenizde faaliyet gösteren, esnaflık için gerekli olan tüm belgeleri bulunduran esnaflarımızı mağdur etmektedir.”

Gündoğdu şöyle devam etti: “Resmi ücret tarifesi esnaf odaları tarafından esnafı ve tüketiciyi korumak amaçlı düzenlenmektedir. Bu tarifeye aykırı olarak tarifenin altında ve sürekli yapmak aynı işi yapan diğer esnaf açısından haksız rekabet oluşturmaktadır.

İşyeri sahibinin ya da çalışanının, (fotoğrafçı/fotoğraf  laboratuarı ayırmaksızın) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu`nun 30’ncu maddesinin ikinci fıkrasında ‘Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açılışında, esnaf ve sanatkârlar ile tacirlerin kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi ya da  en az ön lisans diploması istemek zorundadır.’ demektedir. Dolayısı ile işyeri kontrollerinde;  ustalık belgesinin yanı sıra işyeri sahibinin vergi, esnaf sicil, Ankara Fotoğrafçılar Odası  kayıt belgesi, Ankara Fotoğrafçılar Odası üyelerine mahsus fiyat tarifesi (Ankara Ticaret Odası üyeleri kullanamaz) gibi  konuların gözden geçirilmesi ilçemizdeki fotoğrafçı esnafımızın mağduriyetini önlenmesi için işyeri kontrollerinde evrakların istenmesi hususunda Çankaya Belediyemizden önemle destek bekliyoruz.”

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de konuşmasında Çankaya ilçesinde bulunan fotoğrafçı esnafının işyerlerinde, düğün salonlarında, tüm açık alanlarda yapılacak olan kontrollerde fotoğraf çekenlerden vergi kaydı, esnaf sicil kaydı, oda kaydı, ustalık belgesi ve fiyat tarifesi kontrollerine ağırlık verileceğini, bu kontrollerde uygun şartlara sahip olmayanlara yasal işlem başlatacaklarını ve Ankara Fotoğrafçılar Odası’na kayıtdışı çalışan korsan fotoğrafçılarla yapılan mücadelede desteklerini esirgemeyeceklerini kaydetti.