YENİMAHALLE BELEDİYE BAŞKANI FETHİ YAŞAR, ANKARA FOTOĞRAFÇILAR ODASI BAŞKANI VE BAŞKAN VEKİLİNİ MAKAMINDA KABUL ETTİ

Kullanıcı Değerlendirmesi: / 0
ZayıfMükemmel
Ankara fotoğrafçılar odası başkanı,   Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’a Yenimahalle ilçesinde bulunan başta kayıt dışı çalışan korsan sözde fotoğrafçılar, (vergi, esnaf sicil, Ankara fotoğrafçılar odası, ustalık belgesi ve Fiyat tarifesi olmayan)Ankara fotoğrafçılar odasına ve Ankara ticaret odasına kayıtlı olup ta evrakları eksik olan (Ustalık belgesi, fiyat tarifesi)ve düğün salonlarında çalışan korsan fotoğrafçılar la ilgili sorunları anlattılar.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, odamız başkanı Feyzi Gündoğdu  ve Başkan vekili Cemaleddin Şimşek ile yapılan görüşmede, Yenimahalle ilçesinde bulunan fotoğrafçı esnafının işyerlerinde, düğün salonlarında, tüm açık alanlarda yapılacak olan kontrollerde fotoğraf çekenlerden vergi kaydı, esnaf sicil kaydı oda kaydı, ustalık belgesi ve fiyat tarifesi olmayanlara yasal işlem başlatacaklarını ve Ankara Fotoğrafçılar Odası’na kayıt dışı çalışan korsan fotoğrafçılarla yapılan mücadelede desteklerini esirgemeyeceklerini söyledi ve notlarını da aldı.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşa’a makamında yapılan ziyarette Yenimahalle ilçesinde bulunan fotoğrafçı esnafını sıkıntılarını ayrıca bir yazıyla da dile getirdiler.
Yazının metni;
Fotoğrafçılık mesleğiyle uğraşan sanatkârlarımız son dönemlerde kayıt dışı çalışan sözde fotoğrafçılar nedeniyle zor günler
yaşamaktadır. (Vergi, İşyeri açma ruhsatı, esnaf Sicil, Oda kaydı, ustalık belgesi ve fotoğrafçılar odası fiyat tarifesi olmaksızın
ticari amaçlı kayıt dışı çalışan fotoğrafçılar, fiyat tarifelerinin çok çok altında sürekli fotoğraf çekimi yapanlar Ticaret Odasına
kayıtlı olup ta ustalık belgesi de olmayanlar Keçiören ilçenizde faaliyet gösteren fotoğrafçı esnafımıza maddi olarak zarar verdiği
tespit edilmiştir. Bununla birlikte Düğün salonları sahipleri veya işleticileri fotoğraf ve video çekim işlerini kendi bünyelerinde
yapmaları ve salon içersinde stüdyo kurmaları, çok büyük vaatlerle (kampanya) fotoğraf ve video çekimi yapmaktadırlar.
Bu durum odamıza kayıtlı ve fotoğrafçılık sanatını yıllardır ilçenizde faaliyet gösteren, esnaflık için gerekli olan tüm belgeleri
bulunduran esnaflarımızı mağdur etmektedir. Arz ettiğimiz konularda aşağıdaki yazılar incelenerek;
1- “Resmi ücret tarifesinin esnaf odaları tarafından esnafı ve tüketiciyi korumak amaçlı düzenlendiği, bu tarifeye aykırı olarak
tarifenin altında ve daima sürekli yapmanın aynı işi yapan diğer esnaf açısından haksız rekabet oluşturacağı gerekçesiyle resmi
fiyat tarifesi altında kalan ve devamlılık arz eden fiyat uygulamasının haksız rekabet teşkil ettiğinin tespiti ile haksız rekabetin
önlenmesine ve ucuzluk içerikli yazılar varsa kaldırılması, 11. 03. 2014 (T.C YARGITAY 11.HUKUK DAİRESİ ESAS No: 2013/15569
KARAR No: 2014/4655 tarihinde oybirliğiyle karar verilmiştir.” Hükmünün uygulanması önem arz etmektedir.
2-İşyeri sahibinin ya da çalışanının, (fotoğrafçı/ fotoğraf  laboratuarı ayırmaksızın) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu`nun
30 uncu maddesinin ikinci fıkrasında "Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye
yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açılışında, esnaf ve sanatkârlar ile tacirlerin kendilerinden veya işyerinde her bir meslek
dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi ya da en az ön lisans diploması istemek zorundadır."
hükmü bulunmaktadır. Dolayısıyla, ustalık belgesinin yalnızca Odalara kayıt sırasında istenmediği, İşyeri Açma ve Çalışma
Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre açılacak iş yerlerinde, esnaf ve sanatkârlar ile tacir ayrımı Ticaret Odasına
kayıtlı olanlar dahil kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi
(Yönetmelik`te açıkça ustalık belgesi talep edilen haller hariç en az ön lisans diploması)  istemenin yasal bir zorunluluk olduğu