• AZ TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN (FOTOĞRAFÇILIK)İŞ SAĞLIĞI MEVZUAT UYGULAMALARI

MAMAK BELEDİYE BAŞKANI MESUT AKGÜL, ANKARA FOTOĞRAFÇILAR ODASI BAŞKANI FEYZİ GÜNDOĞDU VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİ MAKAMINDA KABUL ETTİ

Ankara fotoğrafçılar odası başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Mamak Belediye başkanı Mesut Akgül’e Mamak ilçemizde bulunan
başta kayıt dışı çalışan korsan sözde fotoğrafçılar, (vergi, esnaf sicil, Ankara fotoğrafçılar odası, ustalık belgesi ve Fiyat tarifesi
olmayan) Ankara fotoğrafçılar odasına ve Ankara ticaret odasına kayıtlı olup ta evrakları eksik olan (Ustalık belgesi, fiyat tarifesi)
ve düğün salonlarında çalışan korsan fotoğrafçılar la ilgili sorunları anlattılar.
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, odamız başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve Mamak ilçesi fotoğrafçı esnafı ile yapılan
görüşmede, Mamak’daki fotoğrafçı esnafının işyerlerinde, düğün salonlarında, tüm açık alanlarda yapılacak olan kontrollerde
fotoğraf çekenlerden vergi kaydı, esnaf sicil kaydı oda kaydı, ustalık belgesi ve fiyat tarifesi olmayanlara yasal işlem
başlatacaklarını ve Ankara Fotoğrafçılar Odası’na kayıt dışı çalışan korsan fotoğrafçılarla yapılan mücadelede desteklerini
esirgemeyeceklerini söyledi.
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül'e makamında yapılan ziyarette Mamak ilçesinde bulunan fotoğrafçı esnafını sıkıntılarını ayrıca bir yazıylada dile getirdiler. Yazının metni;
MAMAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI MAKAMINA
Fotoğrafçılık mesleğiyle uğraşan sanatkârlarımız son dönemlerde kayıt dışı çalışan sözde fotoğrafçılar
nedeniyle zor günler yaşamaktadır. (Vergi, İşyeri açma ruhsatı, esnaf Sicil, Oda kaydı, ustalık belgesi ve fotoğrafçılar odası
fiyat tarifesi olmaksızın ticari amaçlı kayıt dışı çalışan fotoğrafçılar, fiyat tarifelerinin çok çok altında sürekli fotoğraf çekimi
yapanlar Ticaret Odasına kayıtlı olup ta ustalık belgesi de olmayanlar ilçemizde faaliyet gösteren fotoğrafçı esnafımıza
maddi olarak zarar verdiği tespit edilmiştir.
Bununla birlikte Düğün salonları sahipleri veya işleticileri fotoğraf ve video çekim işlerini kendi bünyelerinde
yapmaları ve salon içersinde stüdyo kurmaları, çok büyük vaatlerle (kampanya) fotoğraf ve video çekimi yapmaktadırlar.
Bu durum odamıza kayıtlı ve fotoğrafçılık sanatını yıllardır ilçenizde faaliyet gösteren, esnaflık için gerekli olan tüm belgeleri
bulunduran esnaflarımızı mağdur etmektedir. Aşağıdaki yazılar incelenerek;
1- “Resmi ücret tarifesinin esnaf odaları tarafından esnafı ve tüketiciyi korumak amaçlı düzenlendiği, bu tarifeye aykırı
olarak tarifenin altında ve daima sürekli yapmanın aynı işi yapan diğer esnaf açısından haksız rekabet oluşturacağı gerekçesiyle
resmi fiyat tarifesi altında kalan ve devamlılık arz eden fiyat uygulamasının haksız rekabet teşkil ettiğinin tespiti ile haksız
rekabetin önlenmesine ve ucuzluk içerikli yazılar varsa kaldırılması,
11. 03. 2014 (T.C YARGITAY 11.HUKUK DAİRESİ ESAS No: 2013/15569 KARAR No: 2014/4655 tarihinde oybirliğiyle karar verilmiştir.” Hükmünün uygulanması önem arz etmektedir.
2-İşyeri sahibinin ya da çalışanının, (fotoğrafçı/ fotoğraf  laboratuarı ayırmaksızın) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu`nun
30 uncu maddesinin ikinci fıkrasında "Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye
yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açılışında, esnaf ve sanatkârlar ile tacirlerin kendilerinden veya işyerinde her bir meslek
dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi ya da en az ön lisans diploması istemek zorundadır." hükmü
bulunmaktadır. Dolayısıyla, ustalık belgesinin yalnızca Odalara kayıt sırasında istenmediği, İşyeri Açma ve Çalışma
Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre açılacak iş yerlerinde, esnaf ve sanatkârlar ile tacir ayrımı Ticaret Odasına
kayıtlı olanlar dahil yapılmaksızın kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından
ustalık belgesi (ya da Yönetmelik`te açıkça ustalık belgesi talep edilen haller hariç en az ön lisans diploması) istemenin
yasal bir zorunluluk olduğu değerlendirilmektedir.
Arz ettiğimiz konuların gözden geçirilmesi ve Mamak ilçemizde ki fotoğrafçı esnafımızın mağduriyetini önlenmesi için girişimlerde
bulunulması hususunda gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederiz. Saygılarımızla