ANKARA FOTOĞRAFÇILAR ODASI'NIN DOĞUŞU

ANKARA UMUM FOTOĞRAFÇILAR DERNEĞİ’NİN DOĞUŞU
Ankara Umum Fotoğrafçılar Derneği  (şimdiki adıyla Ankara Fotoğrafçılar Odası) 1955 yılında Mahir Yener’in (FOTO AİLE) girişim ve önerileri ile Orhan Özden (FOTO ÖZDEN), Rıdvan Kırmacı (FOTO RIDVAN), Abdurrahman İyigün (FOTO AR), Naim Gören (FOTO NAİM), Salih Aran (FOTO GÖREN), Fikret kaftanoğlu

(FOTO GÖRÇEK), Recep Yıldız (FOTO YILDIZ, İsmail H. Uğraç (FOTO BURSA), Adnan Atar (FOTO BASIN), Ahmet sürenkök (TÜRK FOTOĞRAF AJANSI), Rıza Tuncay (FOTO RESSAM), Mücait Özalp (Fotoğrafçılar Kooperatif Müdürü), Kemal Bilgütay (FOTO İPEK), ile 38 fotoğrafçı ve fotoğraf malzemesi satıcısı meslektaşlar genel bir tenasüh sağlama amacı ile kurulmuştur.

Kuruluşta dernek Başkanlığına oy birliği ile Mahir Yener kurucu Başkan olarak seçilmiş olup, kendisinin sahibi bulunduğu Anafartalar Caddesi No: 250 adresinde bulunan FOTO AİLE dernek merkezi olarak tescil edilmiştir.

Daha sonraki dönemde İl Ticaret Müdürlüğü tarafından, (esnaf ve tacir ayırımı bakımından) aynı kişilerin hem Ticaret Odası’na hem de derneklere kayıt olmasının yasal olmadığını bildirerek, bu durumda olan kişilerin bağlı kalacağı kuruluşları seçmeleri kendilerinden istenmiştir. Fotoğrafçılık mesleği yanında fotoğraf malzemesi ticaretlerinin bulunması dolayısıyla, ticari faaliyetleri daha ağırlıklı olan firmalardan Mahir yener, Orhan Özden, Rıdvan Kırmacı, Naim Gören ve Abdurrahman İyigün, Ticaret Odası kayıt ve sıfatlarını tercih edip, Ankara Umum Fotoğrafçılar Derneği üyeliğinden istifa etmişlerdir.

Bu gelişmelerden sonra Dernek genel Kurulu toplanarak Salih Aran’ı başkanlığa seçmiştir. Daha sonra bu görevi Ramazan Karagülle ve arkadaşları 1962 yılına kadar sürdürmüşlerdir.

O günden bugüne kadar Dernek (ODA) başkanlarımız meslek odamızın daha iyi bir konuma gelebilmesi için çaba göstermişlerdir.