• YARGITAY'DAN EMSAL KARAR! İZİNSİZ FOTOĞRAFA HAPİS CEZASI...

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI ALPER TAŞDELEN ANKARA FOTOĞRAFÇILAR ODASI YÖNETİMİNİ MAKAMINDA KABUL ETTİ

Ankara fotoğrafçılar odası başkanı Feyzi Gündoğdu ve oda yönetimi Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e Çankaya ilçesinde bulunan başta, vergi, esnaf sicil, ustalık belgesi, Fiyat tarifesi olmayan ve düğün salonları ve bu salonlarda çalışan korsan fotoğrafçılar, kırtasiyelerde basılan fotokopi fotoğraflarla ve vize işlemi yapan bürolarda fotoğraf çekimi yapanlar la ilgili sorunları anlattılar.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, odamız başkanı ve yönetimiyle yapılan görüşmede, Çankaya ilçesinde bulunan fotoğrafçı esnafının işyerlerinde, düğün salonlarında, tüm açık alanlarda yapılacak olan kontrollerde fotoğraf çekenlerden vergi kaydı, esnaf sicil kaydı oda kaydı, ustalık belgesi ve fiyat tarifesi olmayanlara yasal işlem başlatacaklarını ve Ankara Fotoğrafçılar Odası’na kayıt dışı çalışan korsan fotoğrafçılarla yapılan mücadelede desteklerini esirgemeyeceklerini
söyledi ve notlarını da aldı.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e makamında yapılan ziyarette Çankaya ilçesinde bulunan fotoğrafçı esnafını sıkıntılarını ayrıca bir yazıyla da dile getirdiler.
Yazının metni;
Fotoğrafçılık mesleğiyle uğraşan sanatkârlarımız son dönemlerde kayıt dışı çalışan sözde fotoğrafçılar nedeniyle zor günler yaşamaktadır. (Vergi, İşyeri açma ruhsatı, esnaf Sicil, Oda kaydı, ustalık belgesi ve fotoğrafçılar odası fiyat tarifesi olmaksızın
ticari amaçlı kayıt dışı çalışan fotoğrafçılar, fiyat tarifelerinin çok çok altında sürekli fotoğraf çekimi yapanlar Ticaret Odasına kayıtlı olup ta ustalık belgesi de olmayanlar Keçiören ilçenizde faaliyet gösteren fotoğrafçı esnafımıza maddi olarak zarar verdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte Düğün salonları sahipleri veya işleticileri fotoğraf ve video çekim işlerini kendi bünyelerinde yapmaları ve salon içersinde stüdyo kurmaları, çok büyük vaatlerle (kampanya) fotoğraf ve video çekimi yapmaktadırlar. Bu durum odamıza kayıtlı ve fotoğrafçılık sanatını yıllardır ilçenizde faaliyet gösteren, esnaflık için gerekli olan tüm belgeleri bulunduran esnaflarımızı mağdur etmektedir. Arz ettiğimiz konularda aşağıdaki yazılar incelenerek;
1- “Resmi ücret tarifesinin esnaf odaları tarafından esnafı ve tüketiciyi korumak amaçlı düzenlendiği, bu tarifeye aykırı olarak tarifenin altında ve daima sürekli yapmanın aynı işi yapan diğer esnaf açısından haksız rekabet oluşturacağı gerekçesiyle resmi fiyat tarifesi altında kalan ve devamlılık arz eden fiyat uygulamasının haksız rekabet teşkil ettiğinin tespiti ile haksız rekabetin önlenmesine ve ucuzluk içerikli yazılar varsa kaldırılması, 11. 03. 2014 (T.C YARGITAY 11.HUKUK DAİRESİ ESAS No: 2013/15569
KARAR No: 2014/4655 tarihinde oybirliğiyle karar verilmiştir.” Hükmünün uygulanması önem arz etmektedir.
2-İşyeri sahibinin ya da çalışanının, (fotoğrafçı/ fotoğraf  laboratuarı ayırmaksızın) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu`nun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasında "Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açılışında, esnaf ve sanatkârlar ile tacirlerin kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi ya da en az ön lisans diploması istemek zorundadır."hükmü bulunmaktadır. Dolayısıyla, ustalık belgesinin yalnızca Odalara kayıt sırasında istenmediği, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre açılacak iş yerlerinde, esnaf ve sanatkârlar ile tacir ayrımı Ticaret Odasına
kayıtlı olanlar dahil kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi (Yönetmelik`te açıkça ustalık belgesi talep edilen haller hariç en az ön lisans diploması)  istemenin yasal bir zorunluluk olduğu değerlendirilmektedir. İşyeri kontrollerinde;  İşyeri sahibinin Vergi, Esnaf sicil, Ankara Fotoğrafçılar odası  kayıt belgesi,
Ustalık belgesi,(kalfalık belgesi geçerli değildir) Ankara fotoğrafçılar odası üyelerine mahsus fiyat tarifesi (Ankara ticaret Odası Üyeleri kullanamaz) Arz ettiğimiz konuların gözden geçirilmesi ve Keçiören ilçemizde ki fotoğrafçı esnafımızın mağduriyetini önlenmesi için işyeri kontrollerinde yukarıda arz ettiğimi evrakların istenmesi hususunda bilgilerinize gereğinin arz ederiz.
Saygılarımızla.