• YARGITAY'DAN EMSAL KARAR! İZİNSİZ FOTOĞRAFA HAPİS CEZASI...

ÜLKELER İÇİN FOTOĞRAF ÖLÇÜLERİ

Biometrik vesikalık; şu an için sadece Almanya, İngiltere,Yunanistan,Bulgaristan İsviçre ve Belçika konsolosluklarınca vize başvurularında istenen özel vesikalık fotoğraf biçimidir, yakın bir zamanda tüm Avrupa ülkeleri için şart olacaktır.
PASAPORT FOTOĞRAF BİLGİSİ

* TC kimlik numaralı Nüfus Cüzdanı (15 yaşından büyüklerde fotoğraf olması gerekmektedir)
* 2 adet Biyometrik Fotoğraf (5X6 cm).
* Biyometrik fotoğraf cepheden çekilmiş, güneş gözlüksüz, arka fonu beyaz   renkte olan normal bir vesikalık fotoğraftır.
* Biyometrik fotoğraf çizgi (kalın ya da ince) ile çerçeve içine alınmamalıdır.
* Biyometrik fotoğraflarda yüz 32 ile 36 mm arasında olmalıdır.

* Fotoğrafların 5X6 cm ebatlarından küçük olması durumunda tarayıcıda taranamamaktadır.

1. Yüz Hatları
2. Resim Kalitesi
Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmamalıdır. Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır.
3. Keskinlik ve Kontrast
Kontrast iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır.
4. Saçlar ve Bakışın Yönü
Gözler açık konumda olmalı ve net olarak görünmelidir. Saçlar gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalıdır.
5. Başın Pozisyonu ve Yüz İfadesi
Başın konumu dik olmalı, baş herhangi bir yöne dönük olmamalıdır. Fotoğraf gülme vb. mimikler olmadan, ağız kapalı olarak çekilmelidir.6
6. Fon
Fon beyaz ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır.
7. Işık
Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta "kırmızı-göz" bulunmamalıdır.
8. Gözlükler
Gözler net bir şekilde görünmeli, gözlük camı üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gözlük camının kenarı veya çerçevesi gözleri kapatmamalı ya da gözleri kapatacak ölçüde kalın olmamalıdır.
9. Küçük Çocuklar
Küçük çocukların fotoğraflarında başka kişi veya nesneler bulunmamalıdır.
10. Şapka vb. Aksesuarlar
Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında fotoğrafta şapka, başlık, pipo, vb. nesneler bulunmamalıdır.
11. Baş Örtüsü
Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır.

Bu fotoğraf için aranan özellikler şunlardır;

Fotoğraf ebadı 3,5cm x 4,5cm'dir

Saç bitiminden çeneye kadar olan mesafe 3,2-3,6cm sınırları içinde olmalıdır

Fotoğraf yüzün 2 tarafı da tam olarak görünecek şekilde cepheden çekilmelidir, tebessüm edilmemelidir.

Arka zemin düz beyaz renkte yada açık kontras bir renkte olmalıdır. Renkli ve desenli zeminler kabul edilmeyecektir.

Fotoğraf; aşırı koyu, aşırı açık yada yüzün bir tarafını karanlık bırakacak şekilde çekilmemelidir.

Fotoğrafta gözler tam olarak görülmedilir. Güneş gözlüğü ile çekilen ve gözlük camında parlama olan resimler geçersizdir.

PASAPORT FOTOĞRAF EBADI NASIL OLMALIDIR

Biyometri nedir?

Biyometri, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir. Özetle, biyometri kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade etmektedir.

e-Pasaportlarda yüz, parmak izi ve göz bebeği olmak üzere üç tür biyometrik verinin kullanılması mümkündür. Bunlardan göz bebeği biyometrisine dünyada henüz geçilmemiş olmakla birlikte bazı ülkeler tarafından bu konuda çalışmalar yapılmaktadır.

Biyometrik fotoğraf nedir? Nerede çektirebilirim?

Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve Makinede Okunabilen Seyahat Belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.

ICAO standartlarına göre üretilen e-Pasaportların kimlik sayfasında fotoğraf bölümü için ayrılan bölümün ebatları  35 mm X 45 mm olacak şekilde belirlenmiştir. Ancak başvuru sırasında kullanılacak fotoğrafların tarayıcı tarafından algılanabilmesi için mutlaka 35 mm x 45 mm ebadından büyük olması gerekmektedir. Bu nedenle, açıklanan özellikte olması şartıyla, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tavsiye edilen vesikalık fotoğraf ebatı 50 mm x 60 mm olarak belirlenmiştir.

Bu ebatlardan daha küçük ebatlarda fotoğraf getirilmesi halinde başvuru tamamlanamamakta veya başvuru tamamlansa bile bu pasaportlar tanzim sırasında kalite kontrolden geçemediği için iptal edilebilmekte, bu durumda da yeniden başvurmanız gerekebilmektedir. Bu nedenle, çektirmiş olduğunuz biyometrik fotoğrafların 35 mm x 45 mm ebadında kesilmemesi hususunun fotoğrafçılara muhakkak hatırlatılması gerekmektedir.

Tüm fotoğrafçılarda biyometrik vesikalık çektirmek mümkündür.

ICAO standartlarındaki biyometrik vesikalık fotoğraflar için aranan özellikler aşağıda açıklanmıştır.

Yüz, fotoğraf üzerinde ortalanmış olarak saç modeliyle birlikte tamamen görünür olmalıdır.

Kontrast iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır.

Fon beyaz ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır.

Küçük çocukların fotoğraflarında başka kişi veya nesneler bulunmamalıdır.

KAYNAK: epasaport.gov.tr

ÜLKELER İÇİN VİZE İŞLEMLERİ FOTOĞRAF ÖLÇÜLERİ
Avrupa birliğine dahil ülkelerin Vize Fotoğraf Özellikleri

* Son 6 ay içinde yeni çekilmiş renkli vesikalık Rotuşsuz fotoğraf olmalıdır.
* Fotoğrafta kişinin yüzü, yani çenesi, yüzü alını, burunu, gözü, kaşı ve ağızı net olarak görünmelidir.
* Ayrıca, fotograf beyaz fon üstünde ve 3.5x4.5 cm ebatında olmalıdır.

A.B.D

Filipinler

Samoa

Finlandiya

3,5 cmx4,7 cm (Biometrik)

Senegal

Umman

Katar

Ürdün

Ülke girişinde vize verilecektir.

Kazakistan

Venezuela