• AZ TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN (FOTOĞRAFÇILIK)İŞ SAĞLIĞI MEVZUAT UYGULAMALARI

BAŞKAN'IN MESAJI

Sayın üyelerimiz ve meslektaşlarımız;

Yönetim kurulu olarak göreve başladığımız 2014 yılından bugüne 5362 sayılı teşkilat kanunumuzun odamız yönetim kuruluna tanıdığı yetkiler ve sorumluluklar doğrultusunda faaliyetlerimizi devam ettirilmiştir...

Değerli meslektaşlarım; Odamız siz sayın üyelerimize yakışır bir şekilde düzenlenmiş ve mesai saatleri içersinde odamıza gelen üyelerimiz karşılarında muhakkak bir muhatap bulmuş ve işlemleri takibinde kendilerine yardımcı olunmuştur.

Faaliyette olan web sayfamızın yeni yüzünü faaliyete geçirmiş, sadece fotoğrafçı esnafının değil tüm esnafları kapsayan bilgi ve basında çıkan haberleri Web sayfamız ve diğer sosyal paylaşım siteleri kanalıyla daha çabuk haberleşme olanağı bulmuş ve üst birliğimiz (ANKESOB) tarafından yapılan duyuruları ve genelgeleri anında sizlerle paylaşılmıştır.

Telefonla, e-posta ile ve odamıza ait cep telefonuna günün her saatinde üyelerimizden ve tüketicilerden gelen şikâyetler ve danışmalar anında cevaplanmış ve gerekli yerlerle temasa geçilerek sorunlara çözüm bulunmuştur.

Esnafımızın yaşam standardını yükseltmek, karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmak amacıyla, hizmetlerimizde katılımcı bir anlayış sergilemiş ve Odamıza ve Ticaret odasına kayıtlı fotoğrafçı esnaf toplantıları ve fotoğrafçı esnaf ziyaretleriyle sorunları birinci ağızdan dinleyerek ortak çözüm yolları konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulunulmuş ve bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz fotoğrafçı esnafının adına yakışır, katkı sağlayacak önemli fikir alış verişi gerçekleştirilmiştir.

Başta Ankara Fotoğrafçılar Odası Üyeleri üzere Türkiye’deki tüm fotoğrafçı esnafının yaşadığı en büyük zorluklardan biri olan  kayıt dışı çalışan korsan fotoğrafçılar ve fotokabinlerdir. Fotoğrafçılar Odası Başkanlarıyla Ankara’da İzmir’de İstanbul’da, Bursa’da, Adana’da, Antalya’da ve Mersin’de bir araya gelerek fotoğrafçı esnafının yeni kimlik kartlarında kullanılacak olan fotoğraflar, Kamu kurum ve kuruluşlara konan Fotokabin ve korsan fotoğrafçılarla ilgili sıkıntılarını üzerine görüşmeler yapılmış ve bu sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclis’e taşıyarak Mecliste grupları bulunan tüm parti grup başkan vekilleriyle görüşmeler yapılarak kendilerine sorunlarımızın yazılı olduğu dosyalar verilmiştir. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve şehircilik bakanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü yetkilileriyle, TESK Genel Başkanı ve Üst kuruluşumuz ANKESOB Başkan’ı ile görüşmeler yapılarak fotoğrafçı esnafının sesi duyurulmuştur. Çabalarımızın sonucu olarak Yeni T.C kimliklerde ve Ehliyetlerde kullanılacak olan fotoğrafların fotoğrafçılar tarafından çekilmesini sağlanmış ve Tapu dairelerinde ve bazı noterliklerde bulunan fotokabinler sözleşmesi bitenler kaldırılmış, yeni sözleşmeler yapılmamıştır.  Bunları web sayfamızda,  sosyal paylaşım sitelerinde, basın yoluyla da esnafımızla paylaşılmıştır.

Fiyat tarifelerine uymayan fotoğrafçılar denetlenerek üst birliğimiz disiplin kuruluna sevk edilerek gerekli cezai müeyyideler uygulanması ve haksız rekabeti önlemek için camlara, işyeri çevresine ve dükkân çerçevelerine yazılan ucuzluk ve indirim ibareleri içeren yazı yazanlara belediye tarafından cezalar uygulanmış ,halkın, korsan fotoğrafçılara rağbet etmemesi konusunda basın yoluyla bilgilendirilerek daha ucuza değil daha kaliteli fotoğraf çektirmesi sağlanılmıştır.

Semtlerde birlik, beraberlik dayanışma ve fiyat istikrarının sağlanması için üyelerimize yapılan ziyaretlerde sorunlarını çözmeye çalışılmış ve birçok semtte birlik ve beraberlik sağlanmıştır.. İnternet üzerinden ve ilanlarla faaliyet gösteren birçok ajans ve fotoğrafçılık kursu adı altına faaliyetlerde bulunan işyerleri kapattırılmış, cezalar kestirilmiş, ya da faaliyetlerinde men edilmiştir,
(kapatma, vergi cezası, fotoğrafçılık faaliyetlerine son, odamıza kayıt gibi)

Fotoğrafçı esnafı ve sanatkarına stüdyo ve gelin damat fotoğraf çekimi eğitimleri vererek üyelerimize yardımcı olunmuştur.

Üyelere oda aidat borçlarını ödeme konusunda yardımcı olunmuş, taksitlendirmeler yapılmıştır.
Sorunlarla ilgili meslektaşlarımıza mesaj yoluyla haber verilmiş, üyelerimizin ve tüketicilerin e-posta ve telefonla odamıza yaptıkları şikâyetler değerlendirilerek onlar adına gerekli resmi, özel ve tüzel yerlere yazışmalar yapılmıştır.

Kurum, kuruluş ve belediyeleri ilgilendiren 4 yılda yaklaşık 380 adet dilekçe ilgili yerlere verilmiş ve zaman içerisinde tutanakları odaya bildirilmiştir. Üst Kuruluşumuzun tertip ettiği, toplantı ve seminerlere odamızı temsilen iştirak bulunulmuş, dert ve sorunlarımız dile getirilmiştir.
Özetlersek;

1- Tapu dairelerinde, Noterliklerde bulunan fotokabinlerin sözleşmeleri bitenler kaldırılmış ve yeni sözleşmeler yapılmamıştır.
2-
Fotoğrafçılar odasına yapılan yazılı şikâyetler  inceleyerek sonuçlandırmak.
3-Kamu ve özel kuruluşlar ile ilişkileri hızlandırmak.
4-İş arayan fotoğrafçı çalışanları tespit etmek ve onlara ait bilgileri derlemek.
5-Mesleki bilgiler vermek ve teknik ve sanatsal konularda yayımlar yapmak.
6-Zaman zaman bölgesel ve genel anlamda sorunlarımız ve çözümleri hakkında haberleşmeler sağlanmıştır.

Tüm esnafımıza hayırlı işler ve sağlıklı günler dilerim

Feyzi GÜNDOĞDU
Ankara Fotoğrafçılar Odası